Monday, 26 September 2011

Made in Bukittinggi :)

I am too much in love with Bukittinggi :)


Last weekend I went back to Bukittinggi, to the place where my heart never stopped falling in love, it's not only Bukittinggi, broadly, it's West Sumatra. SAYA TIDAK BERMAKSUD TERDENGAR SEPERTI SESEORANG PENGANUT PAHAM FANATISME KESUKUAN, and I am not telling you that particular province is above all else, I AM PROUD OF OUR DIVERSITY ;). Let's say, I am reviewing one of our nation's cultural wealth.

Sandals and the sling bag (photo above) are made in Bukittinggi, it's handmade. It is made by local employer, local raw material, and promote local uniqueness. I had a short conversation with the seller,  who's also the owner of this industry, and I am thinking to promote this beautifully crafted creation to the world, haha, yes, I am dreaming and I am going to make it happen :p. 

Talking about Bukittinggi,never forget about this RANAH KOLESTEROL (Cholesterol Realm) :D


Wohooooo...some of you may be scream or even lose consciousnesses seeing this picture. YUp, yup, makanan diatas sungguh sangat tidak dianjurkan untuk yang sedang diet atau musuh bebuyutan dengan yang namanya lemak. as you can see, santan yang penuh minyak, cabe, dan bagian paling berlemak dari sapi. This is the so called "Nasi Kapau". Nasi Kapau lebih mahal daripada nasi Padang biasa, jika nasi Padang biasa dihargai rata-rata Rp14.000-Rp15.000, maka nasi kapau dihargai Rp19.000. Alasan utamanya adalah porsi lauknya yang sedikit lebih besar, dan yah, karena label "Nasi Kapau" nya. Kapau merujuk ke suatu daerah di Bukittinggi yang terkenal dengan gulai Kapaunya, gulau kapau terdiri dari gulai nangka dengan campuran kacang panjang, atau kol, yang menjadi ciri khas utama dalam penyajian nasi kapau. 

saya memesan seporsi nasi kapau dengan lauk telor ikan, perhatikan komposisinya, lauk utama telor ikan,cabe, gulai kapau, kerupuk cancang (kerupuk ubi) yang direndang. Ini bukan campuran mutlak, kecuali untuk gulai kapaunya. You might be found larger portion than this.

and now, I serve you the legendary "Kue Pancuang" (Kue Pancung), I don't know the English word, "pancung" means "beheaded" in English, but it's not what it meant, I think the closer translation is "chopped cake", refers to when the seller do some chopping actions to separate the sticking cake. Ah, I hope you understand what I am talking about ;D.

I think, the ingredients are: flour, coconut, coconut milk, salt, sugar, mmhh...and it tastes delicious!

Sejak jaman sekolah, saya penggemar kue pancuang. Kue pancuang paling nikmat dimakan ketika panas, dalam setiap gigitan, akan terasa parutan kelapa berbaur dengan adonan tepung manis yang lembut. Dulu saya sering beli di Pasar Bawah Bukittinggi. Penjualnya berdekatan dengan penjual "Kacimuih", now, you  got new Minang term..hahaha..don't worry, someday I'll write something about this Kacimuih :D.
and if someday you have a chance to visit Bukittinggi, enjoy it fresh air from Hau's Tea's terrace. I have written about this before here.


Hau's Tea bukan restoran Padang, menunya campuran khas Indonesia dan Barat, semacam Nasi Ayam sambal terasi, dan steik. Tapi, yang utama adalah lokasinya. Menempati bangunan tua yang direnovasi di kawasan Kampuang Chino (China Town), Jl. A. Yani Bukittinggi. Menu favorit saya disini, yes, jus stroberi dengan cakwe original. 

Come, come to Bukittinggi :)

Love :D

*hei, do you like my retro pictures? I took it by using my Android phone, I love vintage and retro photos effect, and Polaroid too!





9 comments:

  1. ya ampun.. saking banyaknya makanan sampai tumpah ke atas koran ya.. hehehe.. tas'nya cute, btw :)) suka ;)

    ReplyDelete
  2. iya, penjualnya ambil makanan seenaknya..haha..Indi yg vegetarian,pasti ga suka nih..:D

    ReplyDelete
  3. me too uni..!sekali ke bukit tinggi bikin pengen kesana lagii..tapi kalo kesana, berat badan pasti nambah deh..makanannya enak-enaak..:)

    ReplyDelete
  4. kue pancung di semarang namanya Gandoss...
    hahahahhahaa

    ReplyDelete
  5. hahahahaha.. betul.. betul sekali.. Gandosss.. lekker zeg.. wekekekeke.. :P~

    ReplyDelete
  6. Replies
    1. ntar kalau udah kuat dede nya pulang uni..kabar2i yaa..siapa tau kita bisa ktmu :D

      Delete

Hi, I love comments :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...